Любопитни коледни обичаи

Радостта от коледните празници е еднаква навсякъде по света, но пък колко различни са традициите свързани с тях! Да разгледаме по-любопитните чуждоземни коледни обичаи.

Венецуела
В столицата Каракас от 16 до 24 декември всички отиват на църковната служба на кънки! Тази традиция е толкова харесвана и предпочитана, че дори затварят пътищата за да могат всички да стигнат навреме за службата.

Украйна
Типично украшение за коледната елха в Украйна е паяжината и паяк към нея. Според историята бедно семейство не могло да си купи играчки за украса, но когато се събудили на сутринта, елхата била украсена с проблясващи на слънцето в сребърно и златно паяжини.

Каталуния
Любопитен и забавен е каталунския обичай на… акащото пънче. Две седмици преди Коледа усмихнатото пънче се поставя на масата и бива хранено всеки ден с ядки, бонбони, плодове. А на самия коледен ден е набито с пръчки за да … изядените от него лакомства.

Португалия
На коледната маса се слагат допълнително столове за починалите роднини. Обичаят се нарича consoda и се смята, че носи късмет на семейството.

Чехия
Чехкините са измислили хитроумен начин за предсказване на любовния си живот през новата година. Заставайки на вратата на дома хвърлят обувка зад гърба си и ако обувката падне с носа напред, значи жената ще се омъжи следващата година.

Германия
На 5 декември децата там оставят по една обувка пред вратата, за да я намерят пълна с бонбони на сутринта, ако са слушали и с клончета, ако не са.

Испания
Интересен не коледен, а новогодишен обичай имат испанците – в новогодишната нощ си слагат червени гащи за късмет. В малкото селце La Font de Figuera са отишли дори по далеч, тичайки по улиците облечени… само по носещите късмет гащи.

Канада
Ако пишете до канадския Дядо Коледа, можете със сигурност да очаквате обратен отговор! А адреса е Дядо Коледа, Северен полюс, Канада, п.к. ХОХОХО

Англия
На острова в коледния пудинг се слага монета от шест пенса и носи богатство и късмет през новата година.

KREG Education

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *