Любопитно за Южна Америка – I част

Аржентина

Така испански звучащото име на страната е всъщност с италиански произход. На италиански argentino (мж.р.) означава сребърен и тъй като в италианския прилагателното може да се използва самостоятелно вместо съществително, Argentina се използва в смисъла на „Страната на среброто“.

Името вероятно е било дадено от венециански и генуезки мореплаватели и е свързано с легендата за Сребърните планини (Sierra de la Plata). Тя разказва за митично сребърно находище във вътрешността на континента и води началото си от разказите на корабокрушенците от експедицията на Хуан Диаз де Солис, мореплавател и изследовател живял през 16., първия европеец стъпил на земите на днешен Уругвай. Алехо Гарсия, участник в експедицията, действително намира находището, но по пътя обратно към брега е убит, а всички последващи експедиции безрезултатни.

Боливия

През 2014 г., родена от желанието да се преоткрие и възроди културата и духа на местното население и неговата южняшка принадлежност, се осъществява една необичайна идея. Стрелките на часовника на сградата на Конгреса в столицата Ла Пас тръгват наобратно, така са подредени и цифрите. Всъщност това не е съвсем нелогично, ако вземем предвид устройството на слънчевия часовник. В Северното полукълбо сянката му се движи отляво надясно, докато в Южното е точно обратното. По този начин съвременния часовник е по-скоро символ на Северното полукълбо. Обръщайки посоката на стрелките, Боливия отдава уважение към своята истинска южняшка идентичност. Идеята, измислена и въведена от правителството, е посрещната противоречиво, въпреки незадължителния си характер.

Чили

В Чили съществува местен вариант на часа за чай на британците нарича се once и означава единадесет, въпреки че обикновено се случва рано привечер. Обикновено включва чай, сандвичи и сладкиши. На тази смесица между закуска и вечеря често се канят семейство, приятели, съседи. Има няколко версии как този обичай е получил името си. Според една името идва от часа, в който британците пият чая си, а именно 11ч, друга твърди, че то идва от наименованието на английските бисквити, elevenses, сервирани от британците с чая. Според трета това е кодово име, което чилийските миньори от края на 19в. използвали за да кажат, че ще пият aguardiente или ракия. А единадесет, защото толкова са буквите в aguardiente.

Парагвай

В Парагвай се плете една от най-фината дантела. Нандути, което означава паяжина, е красива дантела с кръгообразни мотиви и се среща във всички цветове на дъгата. Легендата разказва, че в далечни времена, двама млади мъже се влюбили в дъщерята на вожда. За да избере по-достойния от двамата, той определил, че ще я даде на този, който донесе по-хубав подарък. Първият, който бил богат и нямало нещо, което да не може да си позволи, събрал всевъзможни животни и се приготвил да ги заведе при вожда.

Другият бил беден и не можел да купи съвсем нищо на любимата си. Както вървял в гората се натъкнал на изкусно изплетена паяжина. „Какво съвършенство!“, възкликнал той. Протегнал се да я вземе, но тя сякаш се стопила в ръцете му. Отчаян се прибрал вкщи. Когато майка му разбрала какво го тревожи, намерила друга паяжина и имитирайки паяка, изплела красива дантела от косата си, създавайки първото нандути.

Когато вождът видял подаръка, веднага избрал момъка за съпруг на дъщеря си.

KREG Education

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *