Любопитно за Южна Америка – II част

 

Колумбия

Страната, в която и децата пият кафе, макар и много слабо, а в горещия шоколад слагат… сирене! Всъщност този традиционен деликатес е неразделна част от колумбийското ежедневие. Идеята е да сложите да се разтопи сирене във вече приготвения шоколад. Даваме и една от многото възможни рецепти, ако желаете да се отправите на кулинарно пътешествие:

В чоколатера* слагате да заври мляко или вода, добавяте блокчета шоколад (в Колумбия има специални за направа на напитка) и разбърквате с молинийо**, докато не се получи хубава пяна. Този процес се повтаря няколко пъти с цел по-плътна пяна. След като шоколадът е готов, добавяте сирене. Когато то се разтопи, хапвате с лъжица. В Колумбия се използва местно бяло сирене, но може да се замести с халуми или моцарела.

*Чоколатера, метална каничка за приготвяне на горещи напитки

**Молинийо, molinillo, назъбена дървена бъркалка, използвана специално за приготвяне на горещи напитки. Държи се между дланите, които се трият една в друга, така се образува каймака на напитката.

Еквадор

След поправка в Конституцията 2007-2008г. и референдум 2008г., Еквадор става първата страна признала правата на природата. Вместо да се отнася към природата като към собственост, страната признава конституционните и права „да съществува, оцелява, да поддържа и регенерира своите жизнени цикли.“ Гражданите на страната имат законото право да ги прилагат в действие от името на екосистемата.

Уругвай

На 29 число всеки месец в Уругвай празнуват деня на Ньоки, приготвяйки картофените кнедли ñoquis (gnocchi на италиански). Преди това е бил денят преди заплата, когато повечето семейства не можели да си позволят голями разходи, а засищащото, достъпно ястие се явявало идеално решение. Рецептата по всяка вероятност е донесена от италианските преселници от 1870-1960г.

Венецуела

Страната може да се похвали със собствено уникално светлинно шоу. При устието на р. Кататумбо на езерото Маракайбо има интересно природно явление. Най-вероятно заради сблъсъка топлите и студените над езерото или наличието на уран в скалната маса водят до продължаващи часове наред бури с непрестанни мълнии. Те достигат до 280 на час, около 10 часа в денонощието, 260 нощи в годината и обикновено се случват над блатото около устието на реката. Бурите са с различна честота и се променят от година на година. Така заради сушата между януари и март 2010г. бурите престанали временно.

Перу

В Перу има около 3500 вида орхидеи, като се счита че засега са открити едва половината. Красивите цветя били популярни още по времето на инките. Наричали ги тика на езика кечуа, а градините с орхидеи били неделима част от дворците на инките. В планините, дори около Мачу Пикчу, има истински градини от диворастящи орхидеи, включително и уаканки, което на кечуа означава „Ще плачеш“.Според легендата за името, млада принцеса била разделена от любимия си за да прекара живота си в целомъдрие посвещавайки го на възхвала на бог, а от сълзите и падайки на земята поникнали прекрасни орхидеи.

KREG Education

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *